• History: Jan Abrahamse

 

 

 

Jan Abrahamse

In de gemeente Slochteren ligt het gehucht Schaaphok, bestaande uit twaalf huizen en boerderijen. De naam is ontleend aan de schaapskooi van de heren van de Frayelemaborg. Zij lieten hun schaapskudde grazen op hun eigen gebied, van de Groene Dijk tot aan de Slochter IJ, ten zuiden van het Slochterdiep. Het gehucht ligt op een de kruising van het Slochterdiep en de Woltersumer Ae. De heer van de borg hief hier tolgeld voor de passerende schepen.

In Schaaphok nr. 2 bevindt zich het voormalige kerkje dat in 1905 werd gebouwd in opdracht van Mr. E.J. Thomassen à Thuessink van der Hoop, destijds heer van de Fraeylemaborg. Het vier traveeën brede gebouwtje heeft spitsboogvensters met gietijzeren tracering en een houten dakruiter.

Het kerkje heeft voor de godvruchtige inwoners van Schaaphok dienst gedaan tot 1968. Het godshuis bood ruimte voor zo'n vijftig mensen. De diensten werden verzorgd door een evangelist uit Slochteren. 'Ik heb van mensen gehoord dat het vieren van het kerstfeest hier heel gezellig was. De houtkachel zorgde voor de verwarming en er werd gezongen bij een traporgel', aldus Jan Scheidema, die het leegstaande kerkje gekocht heeft in 1976. 'De bouwkundige staat was goed, de muren stonden kaarsrecht maar de ramen waren ingegooid en de klok was gestolen.' Tijdens de verbouwing in 1983 zijn de kerkbanken en de preekstoel verwijderd. Het bestaat nu uit een open ruimte van tien bij zes meter. Aan de voorkant is een hal en aan de achterkant bevindt zich een serre met een prachtig uitzicht over de weilanden. Het gebouwtje wordt bewoond door Jan Scheidema en zijn vriend Bert Bullema.

De geschiedenis van de achternaam